Pita od jabuka
Sastojci
- Pakovanje tankih kora za pitu
- 1 kg prokiselih jabuka
- 1 kesica cimeta
- 2 vanilina šećera
- 200gr šećera
- 2 šake seckanih oraha
- 250ml vode
- Nekoliko kašičica prezli ili griza
- 150ml ulja
- Prah šećer za posipanje
- Jabuke oguliti i izrendisati. U jednu šolju sipati oko 150 ml ulja, u drugu sasvim malo vode, recimo 50 ml.
- Kore podeliti na četiri špila. U zavisnosti od debljine kora biće ih 3, 4, 5... po rolni. Izrendisane jabuke podeliti okvirno na četiri dela - otprilike bi trebalo da bude 250-300 g jabuka po rolni.
- Rernu uključiti na 200°C. Prvu koru poprskati uljem pa četkicom ovlaš umočenom u vodu razmazati ulje da cela kora zasija, i posuti ravnom kašikom šećera. Svaku sledeću, do poslednje, isto tako.
- Na jednu trećinu površine poslednje kore rasporediti jabuke, preko jabuka sipati dve kašike ulja, dve kašike šećera, poprašiti jednom ravnom kašičicom griza, posuti cimetom. Umotati u rolnu i staviti na pleh obložen pek papirom.
- Na isti način uviti i ostale 3 rolne. Četkicom premazati sve rolne mešavinom ulja i vode. Peći oko 45 minuta na nižem nivou u rerni, na 180-200°C ili dok pita lepo ne porumeni. Pokriti čistom krpom i ostaviti da se ohladi. Seći. Pred služenje posuti prah šećerom.
Коментари
Постави коментар